Friday 21 May 2010

strawberry cheesecake

Ingredients:

cheesecake
250g cheese cream..(kat germany nama dia speisequark, cheese cream yang masam)
200g plain yogurt
4 sudu besar gula halus
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
1 sudu kecil lemon (kalau strawberry dah masam takyah letak lemon juice pun takpe)

Untuk perasa strawberry:
5-6 biji strawberry, potong kecil
3sudu  gula
(masak je strawberry dengan gula atas api kecil, sampai jadi pekat, lenyek2 strawberry sampai keluar juicenye..)


 
Masak strawberry camni..


Procedure:

  1. Panas oven 170° C, for 10 mins
  2. Campur semua bahan kek, pukul sampai jadi bentuk cream..
  3. Tuang dalam loyang kek.
  4. Tapis strawberry yang dah dimasak dengan gula tadi. Simpan bakinya.Ambil juice je, and tuang random atas kek.
  5. Nak buat corak tu, guna lidi then lorek-lorekkan suka-suka hati.(pakai toothpick pun bleh)
 
See?
 6. Masak 45mins, temperature 170°C.
 7. After 30 mins, tutup kek dalam oven tu dengan aluminium foil, kalau tak, warna surface kek jadi tak   cantik.(jangan cucuk-cucuk kek dengan pisau untuk testing masak ke tak..memang cheesecake lembik)
8. Biar kek sejuk jap dalam suhu bilik, then masuk dalam peti sejuk at least 5 jam.Kalau semalaman lagi best.

 
Lepas semalaman bermalam dalam peti sejuk
9. Hidang la dengan baki strawberry yang dah masak tadi..

Tadaa...
   

         Ada iras-iras secret recipe tak?hahaha~

5 comments:

  1. looks tasty i will definitely try dis recipe 4 my edi..haha~

    ReplyDelete
  2. me too..hahah~
    yus,ciskek ni xyah ada base ke bwh dia?1 lapisan je ek..

    ReplyDelete
  3. hepi trying.hehe..
    husna, saya dah try buat 2-2 jenis, kalau nak buat base pun boleh..kalau tak buat pun okay je.. tu..~

    utk base yg plg senang, blend kasar biskut meri@tiger@biskut butter@apa2 biskut, ramaskan serbuk roti dengan mentega@butter sampai jadi spt adunan..ratakan kat bawah loyang sebelum tuang adunan cheesekek

    ReplyDelete
  4. arief, memang dijamin sedap..selalu2 lah visit blog ni utk resepi2 best..=)

    ReplyDelete

Comments and critics are welcome..: