Inti (anggaran 25 bji)
100g daging cincang
3 ulas bawang merah
1 biji bawang besar(potong dadu)
1 biji tomato (potong dadu, dan dibuang biji)
daun bawang (potong anggaran setengah cm)
5 biji telur
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan
2 sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Kulit
sebungkus kulit popia saiz 25 x 25 cm
3 sudu tepung gandum
1 setengah sudu air
CARA-CARA
Inti@isinya
1. tumbuk @ blend kasar bwang merah.
2. panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau.
3. bancuh serbuk lada hitam dan serbuk jintan dengan sesudu air (atau ikut anggaran sendiri)
4. tumis sekali campuran lada hitam dan jintan dengan bawang tadi. (tumis kejap je, lama-lama kang dia jadi pahit)
5. masukkan daging cincang, gaul sebati dan biar daging masak.
6. masukkan telur yang telah dipukul, gaul sebati supaya telur dan daging bersatu..
7. masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa.
8.tutup api, masukkan bawang besar, tomato dan daun bawang, gaul sebati..
Cara-cara membalut:
1.potong kulit popia kepada 3 bahagian..(satu bahagian = 25/3 x 25 cm)
2. letak 2 sudu inti pada bahagian hujung, lipat menjadi bentuk 3 segi.
3. bancuh tepung gandum dengan air sehingga menjadi pekat, gunakan sebagai 'gam' untuk mencantumkan bahagian hujung kulit popia,
4. goreng dalam minyak yang panas.
Hasilnya..dapatla samosa yang super duper sedap...~
No comments:
Post a Comment
Comments and critics are welcome..: