Monday 7 February 2011

mee kicap (chinese style)

Mee kicap versi yang simple dan senang sangat nak buat.

Bahan-bahan (Hidangan untuk 2 orang) :

200-300g mee kuning (macam biasa, saya guna spaghetti)
200g ayam (anggaran 4-5 ketul)
3 biji bawang putih
2 cm halia
1/2 biji bawang besar
5 sudu kicap
3 sudu sos tiram
Lada hitam
Garam
Taugeh
Cili api

Langkah-langkah :

1. Rebus ayam, bersama 1cm halia,bawang besar dan sedikit garam. Air anggaran 2 cawan (depends nak kuah banyak mana)
2. Setelah ayam masak, keluarkan ayam dari air rebusannya, dan gaul sedikit bersama sos tiram. Biarkan seketika.
3. Panaskan minyak, tumis bawang putih yang telah dicincang halus sehingga garing, keluarkan bawang daripada kuali (akan ditabur di atas mee nanti).
4. Goreng ayam dengan minyak tadi. Goreng sekejap je, cukup sekadar nak garingkan bahagian luar ayam. Keluarkan ayam dan ketepikan dahulu.
5. Dalam minyak yang sama, tumis pula halia yang telah dicincang sehingga naik bau, kemudian masukkan sos tiram, kicap, dan air rebusan ayam tadi. Biarkan mendidih, tambah garam dan lada mengikut citarasa.
6. Hidang mee dan taugeh didalam pinggan, susun ayam, taburkan bawang putih goreng dan cili api (kalau suka pedas). Tuang kuah di atas mee dan sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment

Comments and critics are welcome..: