Saturday 19 February 2011

Mee Kari


Bahan-bahan (hidangan 5 orang) :

500g mee kuning @ spaghetti
Setengah ekor ayam dipotong kecil
2 senduk serbuk kari ayam
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
3 sudu besar udang kering
4 sudu besar cili kering yang telah dikisar
5 keping asam keping
Sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan pelaga untuk tumis
1 senduk minyak masak
1 tangkai daun kari
100 ml santan
Air
Garam

Bahan-bahan sampingan :

Fish ball /fish cake (rebus)
Tauhu (digoreng garing)
Sayur sawi (dicelur)
Taugeh (dicelur)
Telur (rebus)
Hirisan limau nipis
Hirisan cili hidup



Langkah-langkah.

1. Celur mee, dan ketepikan.(Atau rebus spaghetti jika menggunakan spaghetti).
2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan udang kering.
3. Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang,bunga cengkih dan daun kari hingga naik bau.
4. Masukkan bahan-bahan kisar. Biarkan seketika hingga naik bau.
5. Masukkan paste rempah kari (bancuh rempah dengan sedikit air) dan cili kering kisar. Biarkan seketika sehingga rempah garing. Pastikan sentiasa dikacau.
6. Masukkan isi ayam dan gaul hingga sekata.
7. Masukkan santan, asam keping dan garam secukup rasa. Tambah air mengikut kepekatan yang dikehendaki.
8. Biar sehingga kuah mendidih dan naik minyak.
9. Sediakan bahan-bahan sampingan.
10. Hidangkan mee didalam mangkuk bersama bahan-bahan sampingan. Tuang kuah diatasnya. Sedia untuk dimakan.=)

1 comment:

  1. hi.. wah sedapnya me kari .. u nk single breast pump ( uno) ke , or double brest pump ( duo)
    dear ? try to email u tapi x dapat..

    ReplyDelete

Comments and critics are welcome..: