Thursday 18 November 2010

Russian Chocolate Cheesecake ( Kek Keju Coklat Russia)

Resepi asal dari sini.
Saya dah buat, dan saya tulis semula dalam ayat sendiri dan langkah-langkah bergambar.=)



Bahan-bahan :

Lapisan luar 
125g butter
125g gula
1 biji telur saiz M
250 g tepung gandum
25 g (1 sudu makan) serbuk koko
1 sudu teh baking soda

Cream filling
500 g curd cheese @ cream cheese
2 biji telur saiz M
125 g butter
125 g gula
1 sudu teh ekstrak vanilla @ juice lemon

Langkah-langkah

1. Untuk menyediakan lapisan luar (lebih kurang macam base lah ni), campurkan semua bahan untuk lapisan luar, gaul dan uli dengan tangan hingga menjadi doh.

uli sampai semua bahan sekata dan tak melekat di tangan.
2. Oleskan loyang dengan butter. Kemudian ambil 2/3 daripada doh untuk di tempek pada loyang. 1/3 lagi akan digunakan kemudian.

Lapik dengan aluminium foil sebab malas nak susah-susah membasuh nanti..hehehe



3. Bakar lapisan luar selama 10 minit dengan suuhu 150°C. Sementara itu, kita sediakan cream fillingnya.

4. Untuk filling, hanya campurkan semua bahan, dan pukul hingga sebati. 


Tak perlu pukul lama, cukup sekadar bahan sebati dan jadi creamy.

5. Tuang adunan krim dalam loyang tadi.

6. Susun adunan doh coklat (yang 1/3 tadi) di atas kek. Boleh susun ikut kreativiti sendiri. Kalau resepi asal, cuma koyak-koyakkan doh dan tempel atas kek. tapi saya buat camni..

hehe..jiwang pulak..



7. Bakar pada suhu 180°C selama 1 jam. (Selepas 20 minit dimasukkan dalam oven, tutup permukaan kek dengan aluminium foil untuk dapatkan warna permukaan yang cantik.


Oops..ter'overbaked'...hilang dah love-love tadi..huhu


8. Sejukkan dahulu kek selama beberapa jam sebelum dikeluarkan dari loyang.

9. Boleh dihidang dengan dessert sauce untuk rasa yang lebih mengancam!..=)











No comments:

Post a Comment

Comments and critics are welcome..: