Sunday 29 August 2010

daging masak dinding.~

Bahan-bahan:

1 kg daging lembu
5 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 cm halia
1/2 cawan cili kering
1/2 cawan santan
kicap
garam
gula
asam jawa


Cara-cara :

Langkah 1: Merebus
rebus

1. Rebus daging dengan 6 sudu kicap, setengah sudu garam dan 2cm halia yang diketuk.
*biasanya waktu merebus, rebus  daging dalam ketul besar pun boleh..tak perlu potong kecil-kecil*
2. Setelah daging empuk, toskan daging dan simpan air rebusan untuk kuah.
tos

Langkah 2 : Menggoreng

1. Potong daging yang telah ditos kepada kepingan-kepingan kecil.
2. Perap daging dengan kicap selama 10 minit.
3. Goreng dalam minyak yang panas hingga daging garing.
goreng

garing..time ni pun dah sedap meratah..hehe~

Langkah 3 : Kuah

1. Blend bawang besar,bawang putih, 3 cm halia dan cili kering dengan menggunakan air rebusan daging.
2. Tumis bahan yang telah dikisar tadi dalam minyak yang telah digunakan untuk menggoreng daging. (kalau minyak goreng tu banyak sangat, boleh ceduk sikit, ikut kesesuaian masing-masing)
3. Kacau dan biarkan sehingga masak.(indicator : warna jadi lebih gelap, dan pekat)
4. Masukkan air rebusan daging (baki daripada air rebusan yang digunakan untuk blend), sedikit air perahan asam jawa, garam, dan gula secukup rasa.
5. Biarkan isipadu kuah berkurang @ kering sedikit. Kemudian masukkan daging yang telah digoreng.
6. Masukkan santan, dan kacau kuah sehingga pekat dan kering..
*terpulang pada selera masing-masing, kalau nak berkuah, tak perlu tunggu lama, tapi resepi dendeng yang asal, biasanya kuah pekat dan kering*


this one, versi banyak kuah..the yummylicious daging masak dendeng..=)

No comments:

Post a Comment

Comments and critics are welcome..: