Thursday 15 July 2010

mushroom soup..

homemade mushroom soup..~


Ingredients (for 2 persons):

4-5 biji cendawan butang fresh
Air rebusan ayam  ~500ml
Lada sulah
Lada hitam
Garam
10 sudu tepung gandum
Semangkuk air

Procedures:

1. Rebus ayam dulu, untuk dapatkan air rebusan ayam.
2. Potong cendawan butang kecil-kecil..(cincang pun boleh)
3. Masakkan cendawan dalam air rebusan ayam, selama 4-5 minit.
4. Masukkan 2sudu serbuk lada sulah, setengah sudu serbuk lada hitam, dan garam secukup rasa..
5. Bancuh tepung gandum dan air dalam mangkuk, pastikan tepung tidak berketul(lenyek-lenyek dengan sudu)..
6. Masukkan bancuhan tepung ke dalam periuk tadi. Pastikan api yang digunakan adalah sederhana, untuk mengelakkan tepung berketul.
7. Kacau perlahan-perlahan sehingga sup menjadi pekat.

p/s: once sup tu dah pekat/ mendidih, alihkan dari dapur..jangan tinggal kat dapur panas tu, nanti berkerak bawah periuk..=)

2 comments:

  1. ina tepung gandum atau tepung jagung untk pekatkan kuah?

    ReplyDelete
  2. oh..mana2 pun boleh ja..tak kesah..tapi saya guna tepung gandum, sbb kat sini tpung jgung dia pelik sket..~

    ReplyDelete

Comments and critics are welcome..: