Atas permintaan, saya sediakan cara-cara membalut samosa langkah demi langkah, beserta gambar..~
Bahan-bahan :
Kulit popia saiz 25cm X 25 cm
Inti samosa (penyediaan inti, rujuk entri
Samosa)
Tepung gandum
Air
|
bentangkan sekeping kulit samosa atas pinggan atau dulang
|
|
potong kepada tiga bahagian memanjang seperti dalam gambar di atas
|
|
letakkan 1-2 sudu inti di penjuru sebelah atas
|
|
lipat penjuru atas kulit (lipat menghala ke diri anda) supaya menutup inti dan menjadi bentuk seperti segitiga
pegang bucu atas samosa, dan lipat lagi, pada ketika ini, pastikan inti-inti disumbat masuk dan tidak terkeluar dari kelongsong segitiga itu
teruskan langkah yang sama, dengan mengulang lipat bucu yang paling atas
setelah 3 kali lipatan, anda akan mendapat bentuk seperti ini, kemaskan bahagian yang berlebihan dengan me'lekat'kan kulit popia menggunakan 'gam' tepung. pastikan semua bahagian(terutama bahagian bucu) dikemaskan dan disapu 'gam' supaya tidak pecah ketika menggoreng
sediakan 'gam' dengan mambancuh 3 sudu tepung gandum dan 2 sudu air, kacau sehingga pekat.
|
salam .. terima kasih dengan maklumat ini, saya cari cara nak lipat samosa ... dan entry ini adalah yang paling baik tunjuukkan cara.
ReplyDeletehttp://hasrulhassan.blogspot.com
salam..sama2..terima kasih jugak sbb sudi jengah sini..sharing is caring..~
ReplyDeletethanks cik writer..bru tau cara nk wat bentuk 3segi tu mcmana..:)
ReplyDeletetq kak 4 cara2 melipat kulit samosa...now,bru sy tau cranya..blog ni amat berguna..tq skli lgi..
ReplyDeletei haven't visit my blog for such a looong time.. tak sangka masih ada visitor. and super glad that it helped!.. hehe
ReplyDeleteThank u for this info! It really helps! Now I know how to fold samosa and how to stick it.. Before this I used egg white but it doesnt stick. Thanks again!
ReplyDeleteSenang rupanya nak lipat.. Tkasih atas infonya ;) menu untk bbuka nanti.. Moga Allah balas :)
ReplyDeleteWow!... Rupanya.....bukan lah susah sangat pun buat triangle tu....tqvm for the tips.
ReplyDelete