Monday, 6 September 2010

spicy prawn and spaghetti aglio olio


Idea resepi dari Rachel Ray, tapi dah diubah ikut kesesuaian and selera sendiri.

Bahan-bahan:

200 g udang saiz sederhana (5-6 ekor)
1/2 bungkus spaghetti
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 sudu ikan bilis (ditumbuk)
Minyak masak (minyak zaitun lagi baik)
3-4 batang cili kering

Bahan perasa:
Serbuk lada sulah
Serbuk lada hitam
Serbuk bawang putih
Serbuk cili
Daun parsley kering
Garam
Sebiji tomato

Cara-cara :

1. Rebus spaghetti dalam air yang mendidih hingga masak. Toskan spaghetti dan simpan sedikit air rebusan untuk kuah.
2. Perap udang dengan setengah sudu kecil garam, satu sudu makan minyak, 2 ulas bawang putih yang ditumbuk, cili kering yang dipotong halus, serbuk cili, serbuk lada sulah, dan daun parsley kering.
3. Panaskan non-stick pan, dan masak udang. Pastikan udang tidak terlalu garing. Setelah masak, alihkan udang ke bekas lain. Kemudian, letak tomato yang dipotong separuh di atas pan selama 1 minit, dan alihkan dari pan.
4. Menggunakan pan yang sama, panaskan 2 sudu minyak. Kemudian, tumis 3 ulas bawang putih, 1-2 batang cili kering (yang dipotong pendek dan dibuang biji) dan ikan bilis.
5.Setelah bahan tumis naik bau, masukkan sedikit air spaghetti (2-3 sudu), dan tambahkan bahan-bahan perasa yang lain ; (serbuk lada sulah, lada hitam, garam, serbuk cili, serbuk bawang putih dan parsley kering).
6. Setelah semua bahan sebati, masukkan spaghetti dan gaulkan supaya sebati dengan bahan-bahan perasa.
7. Hidangkan spaghetti, susun udang dan tomato di bahagian atas.

*note : boleh ganti ikan bilis dengan udang kering jika suka ~

No comments:

Post a Comment

Comments and critics are welcome..: