cheesecake
250g cheese cream..(kat germany nama dia speisequark, cheese cream yang masam)
200g plain yogurt
4 sudu besar gula halus
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
1 sudu kecil lemon (kalau strawberry dah masam takyah letak lemon juice pun takpe)
Untuk perasa strawberry:
5-6 biji strawberry, potong kecil
3sudu gula
(masak je strawberry dengan gula atas api kecil, sampai jadi pekat, lenyek2 strawberry sampai keluar juicenye..)
Masak strawberry camni..
Procedure:
- Panas oven 170° C, for 10 mins
- Campur semua bahan kek, pukul sampai jadi bentuk cream..
- Tuang dalam loyang kek.
- Tapis strawberry yang dah dimasak dengan gula tadi. Simpan bakinya.Ambil juice je, and tuang random atas kek.
- Nak buat corak tu, guna lidi then lorek-lorekkan suka-suka hati.(pakai toothpick pun bleh)
See?
6. Masak 45mins, temperature 170°C.7. After 30 mins, tutup kek dalam oven tu dengan aluminium foil, kalau tak, warna surface kek jadi tak cantik.(jangan cucuk-cucuk kek dengan pisau untuk testing masak ke tak..memang cheesecake lembik)
8. Biar kek sejuk jap dalam suhu bilik, then masuk dalam peti sejuk at least 5 jam.Kalau semalaman lagi best.
Lepas semalaman bermalam dalam peti sejuk
9. Hidang la dengan baki strawberry yang dah masak tadi..Tadaa...
Ada iras-iras secret recipe tak?hahaha~
looks tasty i will definitely try dis recipe 4 my edi..haha~
ReplyDeleteme too..hahah~
ReplyDeleteyus,ciskek ni xyah ada base ke bwh dia?1 lapisan je ek..
hepi trying.hehe..
ReplyDeletehusna, saya dah try buat 2-2 jenis, kalau nak buat base pun boleh..kalau tak buat pun okay je.. tu..~
utk base yg plg senang, blend kasar biskut meri@tiger@biskut butter@apa2 biskut, ramaskan serbuk roti dengan mentega@butter sampai jadi spt adunan..ratakan kat bawah loyang sebelum tuang adunan cheesekek
sedap nyeee....
ReplyDeletearief, memang dijamin sedap..selalu2 lah visit blog ni utk resepi2 best..=)
ReplyDelete