Bahan-bahan (20cm)
1 paket biskut ladyfinger
250g masccarpone (triple cream-cheese)
200ml krim putar (whipped cream)
4 sudu besar gula
2 sudu teh nescafe
Air panas
1 tin buah peach
Sedikit serbuk koko
Langkah-langkah:
1. Pukul mascarpone, krim putar dan gula sehingga kembang dan gebu.
2. Bancuh nescafe dengan secawan air panas
3. Susun biskut dalam loyang @ bekas casserole yang sesuai.
4. Renjis @sapu air nescafe pada biskut untuk melembutkannya. (Boleh juga kalau nak celup biskut dalam air nescafe, tapi kena buat cepat-cepat sebab biskut tu mudah lembik)
5. Sapu krim yang telah dipukul tadi sehingga menutupi lapisan biskut.
6. Susun hirisan buah peach di atas lapisan krim.
7. Ulang langkah 3-6 sehingga penuh bekas. Pastikan lapisan terakhir adalah lapisan krim.
8. Ratakan krim pada lapisan terakhir.
9. Tabur serbuk koko dengan menggunakan penapis teh.
10. Boleh dihias dengan lebihan buah peach.
11. Simpan di dalam peti sejuk selama 6 jam atau lebih.
3-layered tiramisu |
No comments:
Post a Comment
Comments and critics are welcome..: