useryna's apple cake~ |
Bahan-bahan -(loaf pan 8"):
1 cawan marjerin/butter yang dicairkan
3/4 cawan gula
2 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
Sebiji buah epal
3 sudu makan kismis
1 sudu kecil serbuk penaik (baking powder)
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis *optional, kalau tak suka rasa rempah tak payah campur*
1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 160°C selama 10-15 minit.
2. Pukul gula dan telur sehingga sebati.
3. Masukkan marjerin yang telah dicairkan, dan pukul lagi sehingga adunan kembang @ ringan.
proses pencairan marjerin, make sure sejukkan dulu sedikit sebelum dituang dalam adunan |
5. Masukkan epal dan kismis.Kacau perlahan-lahan.
epal dikupas, dan dipotong kecil-kecil |
6. Dalam bekas lain, campurkan tepung, serbuk penaik, serbuk kulit kayu manis* dan soda bikarbonat.
7. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga adunan sebati.
adunan akan menjadi sedikit pekat |
8. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah digris dengan mentega (atau dilapik dengan baking paper).
9. Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil.
10. Bakar pada suhu 170°C selama 45 minit.(cucuk kek dengan lidi atau pisau dan pastikan kek tidak melekat, jika perlu, tambah lagi 10 minit atau sehingga kek masak)
11.Setelah kek masak, sejukkan sedikit sebelum dikeluarkan dari loyang. Taburkan serbuk gula halus sebagai penyeri..=).
fresh from oven |
berseri tak?hehe |
p/s: recipe requested by nisah..sape2 nak request recipe, please let me know..boleh komen dekat chatbox..tq~
yang ni apple cake yg mcm gambaq kat album "homemade" u kt fb tu ka?
ReplyDeleteaah..sama je yang..~
ReplyDelete