Sunday 16 January 2011

mee udang

Dah lama sangat tak update resepi kan? Ini untuk lunch tadi, teringin nak makan lepas tengok gambar dari seorang kawan di Facebook.huhu. Resepi asal dari sini.


Bahan-bahan (hidangan untuk 2 orang):

400g mee kuning (saya guna spaghetti je) 
20 ekor udang saiz sederhana
Seketul ayam
5 sudu besar cili kering dikisar
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
2 sudu besar udang kering*
1/2 cm halia*
3 biji cili api (boleh kurangkan kalau tak makan pedas)*
1 biji ubi kentang direbus dan dilenyek
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
Minyak masak
Gula
Garam
Taugeh
Daun bawang
Telur rebus
Limau nipis

Langkah-langkah :

1. Rebus ayam dan udang dalam 500ml air. *Rebus ayam dahulu baru masukkan udang sebab udang tak perlu rebus lama*
2. Asingkan ayam dan udang daripada air rebusannya.

Bahan rebusan dan airnya
3.Kisar bahan-bahan bertanda (*).
4. Panaskan 2 sudu minyak masak. Tumis bahan-bahan kisar dan cili kering sehingga naik bau.

5. Masukkan air rebusan, sos tomato, sos cili, garam dan gula secukup rasa. Didihkan.
6. Masukkan kentang rebus yang telah dilenyek untuk memekatkan kuah. Biarkan seketika di atas api sederhana.
kentang sebelum dilenyek.

7. Di dalam mangkuk atau pinggan, hidangkan mee, udang dan taugeh.
8. Tuang kuah di atas mee tersebut, tabur daun bawang sebagai hiasan.